mandag den 1. april 2013

Ålesund og Molde


DAG 2: Fredag d. 22. Marts 2013.

Sover egentlig ganske udmærket ombord, men skal da lige vænne sig til alle "skibslydene". Den evige rumlen fra maskinrummet, vibrationerne fra skruen, ændring i lyd og bevægelse når vi bremser op, drejer, ligger til kaj,skibets lette gyngen trods det gode vejr osv osv.. Jeg bemærkede da også, denne første nat, at vi lagde til på Florø ved halv fem tiden, men sov hurtigt trygt igen..

Hornelen, hvor vi hekse mødes...
Til gengæld vågnede jeg, frisk og nysgerrig, kl 6:25. Trak rullegardinet op, og kiggede ud.. Lige for næsen af mig, i den smalle passage ved Hornelen bjerget, passerede Hurtigruteskibet Trollfjord. Jeg var slet ikke hurtig nok med kameraet, men en sjov oplevelse, da afstanden mellem de to skibe var kort. 
At jeg netop vågnede da, og at jeg følte ærefrygt for det flotte bjerg med det runde plateau på toppen var vel ikke så sært??

Jeg greb "Hurtigrute bibelen" og læste mig frem til, at det var Hornelen vi passerede. Norges svar på Bloksbjerg!!! 860 m over havet... Hver midsommernat og hver Julenat mødes Norges hekse her og danser vildt med Gamle-Erik (den onde selv).. Det ligger vel i underbevidstheden, at det netop er her, jeg vågnede og havde fokus på det smukke bjerg, vi passerede?? Hehe...
På øen Bremanger, hvor Hornelen ligger, skydes der hvert år ca 3-400 hjorte, da bestanden er stor. Der er, i området, gamle helleristninger, der viser flere tusinde hjorte, så det har åbenbart altid været en "hjorterigt" egn. 

Måløy-broen
Ca kl 7:00 anløb vi Måløy,som er Norges største fiskerihavn, hvor der årligt landes ca 180 - 200.000 tons fisk... det er dog en slat!! Byen har kun ca 3000 indbyggere, så jeg gætter på, at stort set alle er beskæftiget i fiskeindustrien?
Vi passerer under den imponerende flotte Måløybro.. en af Norges utallige broer... der er kendt for at tone ud med sit eget "høje C" når vindretningen er rigtig.. 

Kl ca 8:00 er vi første gang på, hvad Hurtigruten kalder, åbent hav.. dvs ingen små øer, tanger eller skær til at give læ til styrbords side.. Kun OCEANET!! Men med det fantastiske vejr vi havde, gav det kun en anelse mere gang i skibets bevægelse end ellers, så ud over den blå udsigt, så langt øjet rakte, ud af vores kahytsvindue, så var forandringen ikke stor.. Vi passerer vest om Vestkapp og er nu lige så langt vestpå som Amsterdam og Marseilles. Et par timer senere var vi igen i ly af Norges varierende kystlinie...

morgenmad..
Morgenmad...(7:30 - 10:00). Dét skal vi da ha!! Og igen mødes vi af en overdådigt "Tag selv bord"... Begrænsning.. bare tænk Begrænsning.. Bliver ugens mantra!! 

Bænket med den skønneste udsigt, og med hver vores bugnende tallerken, udbryder gemalen: "Madeira-sild til morgenmad... Så kan man ikke nå højere!!"... Jeg deler dog ikke hans begejstring for sild på dén tid af døgnet, og "nøjes med" at glæde mig over min egen tallerken!!



Fyrtårne i alle afskygninger, møder vi.
Vi passerer forbi mange flotte kyststrækninger og flotte fyr-huse, der nu er helt automatiserede.Og anløber, ca kl 10:30, Torvik på Herøy. og passerer kort herefter Norges sydligste fuglefjell, Runde, der huser omkring ½ mio fugle. Det er dog endnu ikke rigtig "fugle-sæson".

Runde.

















Frokost... (11:30 - 14:00)... Da vi anløber Ålesund omkring kl 12 og stævner ud igen kl 15, må vi vel hellere "få det overstået".. Endnu en overdådig Buffet!! Fornuften rådede og vi holdt os til postevand til maden..


Frokost





Anløbet Ålesund.
Frokost-dessert.... Kan man nu hurtigt vænne sig til. 
















ÅLESUND
















Ålesund er en smuk, ung by med ca 43.000 indbyggere. I 1904 brændte det meste af byen ned til grunden. 850 huse blev totalt ødelagt og derefter genopbygget i "tidens trend", som var Jugendstilen/Art Nouveau, med smukt dekorerede facader og svunget arkitektur. Igen en stor fiskeriby, med flåde, der dækker fra Grønland til Bartenshavet  Kommunen er kendt for at huse Norges mest energiske og flittige folkfærd.. Hvordan man så end måler dét??







Midt i byen ligger fjeldet Aksla, med et udsigtspunkt, man bør besøge.. Vi sprang dog over, da vi ikke havde meldt os på nogle af Hurtigrutens ture, og mente at de 418 trin var rigeligt oven på gårsdagens stroppetur i Bergen... Og tror slet ikke udsigten dér kunne overgå Fløiens vue over Bergen!!







Kejser Wilhelm II var meget begejstret for området og besøgte de Norske fjorde hver sommer, og var særligt begejstret for Geirangerfjorden. Han fik, meget hurtigt, organiseret hjælp til Ålesund efter branden i 1904.





Det nedbrændte Ålesund i 1904






Lige efter afgang fra Ålesund, sejler Hurtigruten ind i den meget berømte Geiranger fjord, men kun i sommer halvåret, da fjorden er meget smal og tilfrosset i vinterhalvåret.Vi må nøjes med et glimt af indsejlingen, og håbe på at få muligheden en anden gang. 


Man kan købe sig lidt fisk hos de lokale.
Området omkring Ålesund og fjordene her, var et aktivt sted under vikingetiden, hvorfra togter til England, Skotland og Irland tog sin begyndelse. De hjembragte plyndret gods, kvinder og...Kristendom!!

Fristende.. Men tak, vi har rigeligt med fisk på Finnmarken allerede..















Moldes skyline..







Ca 17:45 anløber vi Molde, ca 24.000 indb., en forholdsvis moderne by, da ca 2/3 blev udbombet under 2.VK.og har mere "ikke-fiskeindustri" end de fleste andre byer i området. 



Mad... Igen!!!








Aftensmaden... Nu er det tid for det faste bord, og den faste spisetid. Vi har fået tildelt bord 27, kl 18:30. Det viste sigat være et 4-mands-bord, som vi skulle dele med 2 andre danskere. Egentlig var der ikke specielet mange danskere ombord, efter hvad vi kunne observere, men fint nok... Ofte nok så sjovt at møde andre landes udsendte!! Ved vores bord sad Søren, der nylig var blevet pensioneret efter at have været primært sælger i sit arbejdsliv. Han rejste med sin datter, Signe, der var gravid i 6. måned og ansat i rejse-branchen, med rejser til Norge som speciale. Hun havde efterladt manden i Brønshøj, og havde inviteret far Søren på en "velkommen i pensionisternes række-tur". Søde og humoristiske mennesker, som vi delte adskillige oplevelser med på turen.

Vårkylling med estragon og basmatiris
grønne asparges med skinke og urtedressing













Aftensmaden.. Blev der skrevet... Forret: Grønne asparges med skinke og urtedressing. Hovedret: Vårkylling tilsmagt med estragon, serveret med krydrede basmatiris og til Dessert: Apfelstrudel med vaniljekrem... Ta dén!! 

Apfelstrudel...
kl 19:30 var vi igen på åbent vand... igen i ca 2 timer indtil vi anløb Kristianssund ca kl 22.. Langt de fleste af de 34 havne vi når at anløbe på turen er kun for et kortere ophold, hvor gods bliver af- og pålæsset, og passagerer og køretøjer udskiftes. Men hyggeligt er det, at stå oppe på dæk 5 eller 8 og betragte havnelivet.. Eller bare at kigge ud af vinduet i vores kahyt, der ligger på styrbordsside, hvor også den store luge til lastrummet befinder sig.. Så skibet lægger altid til på samme side, hvilket gør, at vi ofte må svinde rundt for at tilpasse os den anløbne havn..

Vores danske pianist
Da det var tid til kaffe, slog vi os ned i Fløibaren, hvor underholdningen hver aften var en ung pianist, der talte et amerikansk klingende engelsk og havde et stort repertoire udi blues, soul og rock... Og så sang han godt... Det var først senere på turen, at det gik op for os, at han var gymnasielærer i Frederikssund og var barnefødt i lemvig... Tjaaa.. og således narret!! Flink fyr!

Ved indgangen til baren hænger vejrudsigten for den kommende dag og... Nordlys-barometeret.

Vejrudsigten.
"Nordlysrisikoen"






















Efter at have anløbet Kristianssund, var det tid til at sige godnat... Den friske luft trætter!!









































Ingen kommentarer:

Send en kommentar