onsdag den 3. april 2013

Trondheim & Stokksund.


DAG 3: Lørdag d. 23. Marts 2013.

Vågner dejlig tidlig.. Klokken er knapt 5:30 og vi har endnu ikke anløbet Trondheim, hvor vi vil ha et længere stop fra kl 6:00 til 12:00. 
Is på vores rude. på indersiden!
Op med rullegardinet... Man skal da kunne orientere sig!! Men ufff... Hvad er dog det på indesiden af vores koøje: IS!!!! Altså koøje føles som en lidt forkert benævnelse, når nu det drejer sig om et større vindues parti med (normalt) god udsigt, men hvad pokker hedder det så?? Og udsigten var det begrænset med i dag... Skal man da allerede, her på trediedagen, ud og anskaffe sig en isskraber?? Lover ikke godt for temperaturen fremover.. Hmmm!!



Morgenmaden.
Eftersom morgenmaden ventede (kl 7 - 10), var der ingen tid at spilde.. vi skulle jo også nå at se Trondheim. Et bad og ud på dækket for at beundre Havneområdet ved skibet. Nu er det ikke en tur, der kalder på stress og jag, så selvfølgelig fik morgenmaden sin velfortjente opmærksomhed, og lidt før 8 var vi klar til at gå fra borde. 


Lofoten.

Lige ved siden af os lå hurtigrutens mindste skib fortøjet på sin tur sydpå. Et ældre skib, med plads til kun ca 150 sovende gæster... og UDEN stabilisator. 


Finnmarken.
Minus 10 grader!!!


Skibet så vældig hyggeligt ud, men nu var det så et af de store skibe vi selv var "havnet" på... Og foreløbig er vi vældig tilfredse.




Temperaturen havde efterhånden sneget sig "op" på -10 grader, og der blæste en let vind. Gåturen ind til centrum tog, selv i godt tempo, og kun afbrudt af få "kigge/foto-pauser" alligevel 35-40 min. Og friskt.... Dét var det!!!!

Stiftsgården



Smuk havnefront på vej ind mod centrum.












Vi gik, forholdsvis målrettet, efter Nidaros Domkirken, som allerede åbner kl 9:00. På vejen hertil passerede vi Stiftsgåden, som er Nordens største træpalæ og samtidig Nordens næststørste træbygning. Ikke kønt, men imponerende... Palæet er opført som privat bolig i 1770èrne. Nu er palæet til rådighed for kongefamilien, som har brugt det forholdsvist flittigt. 

Torvet med det opstartende marked.
Egentlig er Trondhjem ikke en køn by, med en del knap så heldige bygninger i bymidten. Men faktisk ganske charmerende. Det er saftsusemig køligt, og jeg får ret hurtigt frost i min "foto-hånd", men da det lokale marked så småt er ved at åbne, er løsningen lige for... 
Mine hjemmestrikkede!!



Hjemmestrikkede, forede, Norske vanter med opknappelige "snuder".. Ret smart!! Manden i boden var sort som tjære og frøs med anstand... og jeg tog mig selv i at tænke: "Hvad laver du dog her i den kulde!!". Skam mig dog over mine egne fordomme, men jeg formoder at han oprindeligt geografisk var fra anderledes mildere himmelstrøg, da hans norske havde slet skjult accent... Så mon ikke nok, at han tænkte det samme?? Haha...


Gamla Bybrua.
Da vi nåede frem til Nidaros væltede der folk ud af turistbusser, der netop ankom... Igen dukkede de der fordomme op: "Åååh nej... Så er det ikke til at kommer frem for folk!!". Tror faktisk, at det var vores ellers søde medpassagerer fra M/S Finnmarken. Dem, der havde valgt den bekvemmelige løsning med bus, guider og komfort. Ikke lige vores stil, da vi foretrækker selv at planlægge ture og bestemme tempoet, når vi er på sightseeing. 

Men pyt, vi kunne da bare gå til Gamla Bybrua, en smuk gammel træbro opført i 1861 og Bryggene, de gamle træhuse, der trodsigt balancerer på pæle langs Nidelvan... Smukt syn!! Og de fleste huse er ganske velbevarede... 



Bryggen på begge sider af Nidelvan














Tilbage ved Nidaros Domkirken startede vi med at se kirkegården og derefter Erkebispegården, Det gamle ærkebispesæde, hvor Kongefamiliens kronjuveler nu kan beses.I Norges grundlov står, at Norges konge SKAL krones i Nidaros katedralen. Dette er dog senest sket i 1906, hvorefter selve kronings ceremonien blev afskaffet. Nu nøjes man med en velsignelse af den nye konge (eller formodentlig også dronning, hvis de løber tør for prinser?). Men derfor opbevares de Norske kronregalier stadig i Bispesædet ved siden af.. Under skarp bevogtning...Denne udstilling åbner dog først kl 11... Og vi har andre planer!! 



















Trondheim var Norges første hovedstad, og hed tidligere Nidaros, dette navn har været forsøgt genoptaget, men blev dog nedstemt af byens borgere. Byen er grundlagt omkring år 900, og fungerede som hovedstad fra 1030 til 1217, hvor Bergen i stedet blev landets hovedstad. Nidaros/Trondheim var et betydeligt område under vikingetiden og under indførelsen af kristendommen i Norden. Byen beholdt derfor sin betydning som "Norges religiøse hovedstad". Ærkebispsædet blev oprettet i 1152 og byen var Norges gejstlige centrum helt frem til Reformationen i 1533. Der bor nu omkring 170.000 indbyggere og byen er Norges tredie største.

Den nuværende Nidaros katedral blev påbegyndt opført i 1869, efter brande, reformationer, ombygninger og modeluner og er overordentlig imponerende... I sit ydre fuldt ud på højde med Notre Dame i Paris, hvis du spørger mig... Det gør du måske ikke, men du fik svaret alligevel!! En smuk og overvældende bygning i en ellers beskeden by. At vejret viser sig fra sin smukkeste side, er blot med til at forstærke indtrykket. Indvendig er kirken også smuk, men dog langt mindre "svulstig" end sit ydre.























Ved siden af Domkirken og Ærkebispesædet ligger Waisenhuset. En smuk rød træejendom, der allerede fra 1635 fungerede som social institution (Norges ældste). Fra ca 1732 var det skole og hjem for forældreløse børn og fungerede som sådan helt frem til nyere tid. Bygningen rummer dog nu kontorer for Kirkens ansatte, sognepræsten og domprovsten.


Waisenhuset.















Vi begiver os tilbage mod centrum, hvor byens markedsplads i mellemtiden har fået langt mere liv... Der er bl.a. et Bondemarked, hvor lokale falbyder deres varer. Det er bestemt blevet tid til en kop okologisk kaffe med en hjemmelavet tyk pandekage af en atr... Og kan jeg huske hvad de kaldes?? Nej!!!... Med hjemmelavet hindbærsyltetøj... Aaah!!



Rockheim, med Finnmarken i baggrunden.








Må konstatere, at vi er ved at have lidt småtravlt. Skibet sejler kl. 12, og vi vover ikke, at tjekke hvor længe de er villige til at vente på os.. Inden da skal vi nemlig nå en af byens helt store overraskelser: Rockmuseet Rockheim... Åbnet d.5. august 2010. 


www.rockheim.no




Bygget som en treetagers beton firkant, placeret oven på en allerede eksisterende bygning, der tidligere havde fungeret som Mellager på havnen, men som havde stået tomt i mere end 20 år.
Museet havde vi fået anbefalet af en sælger, der kommer på mit job. Han var voldsomt imponeret, og talte så varmt om stedet, at vi absolut bare MÅTTE nå det også. Og da vi begge er forholdsvis pænt interesserede i musik, var det simpelthen et must! Museet ligger på havnen, kun ca 10 min fra Hurtigrutens kajplads, så vi havde 50 effektive minutter, da museet først åbner kl. 11.... ALT FOR LIDT TID!! Hulk... 100,- i entre, som er absolut rimeligt.
Da kl var 11 stod vi klistrede til skydedøren, og man kunne næsten høre vores næsers gniden på ruden da de endelig åbnede... Ind af døren fløj vi... Fik en hurtig anbefaling: Start på 6 etage og arbejd jer de tre etager ned, som museet udgør...
Fedtstriben fra vores næser set stadig på  skydedøren!!!

Der går lidt sprællemand i den for en........



      www.rockheim.no




50´erne.
Oppe på 6.blev vi mødt af søde yngre mennesker, der satte os ind i hele grundideen med Rockheim... Et interaktivt museum!! Gør du ingenting... Sker der ingenting!! Sådan er det... Man må sgu arbejde for oplevelserne, må man!! Udstillingen på denne etage er bygget op som små tidslommer ud i POPULÆRMUSIK, med 
fokus på norsk musik, men ikke udelukkende.Ét rum til hvert årti. Fra 50érne til 00érne.. Man bliver fuldkommen nostalgisk af at gå fra rum til rum og indimellem er der plateauer med instrumenter, lydanlæg, musikanlæg mm. og i hvert rum skal man så, som det første, sætte sig ind i hvad man skal gøre for at få det fulde udbytte af udstillingen... Fuldstændig genialt!!! 
særudstillingen om Kaizers Orchestra.

På de øvrige etager er der særudstillinger, pt bla en fotoudstilling "Blitzregn 02-12" et 10 år med Kaizers Orchestra, mediatek, hip hop rum, jamsession-rum, Panoramarestaurant/cafe og og og... Skal opleves...

Nåede, på min vej ud, at opsøge informationen, for at få gjort dem klart, at det er fuldstændig nødvendigt, at stedet bliver skrevet ind i Hurtigrutens rejse-bibel, hvor Rockheim overhovedet ikke er nævnt, og at det er absolut nødvendigt, at en af parterne må bøje af: Enten bliver båden en time længerer i Trondheim... eller også åbner museet en time før!!! Gad vide om de tog mig alvorligt??  Det var egentlig sådan ment!! Hehe..

Munkholmen.
Strakt galop ned til det gode skib, hvor vi næsten blev løftet ombord af den opklappende landgangsbro!! På vejen når vi lige at kaste et blik på Munkholmen, en lille ø i fjorden, som rummede et kloster i middelalderen. Dette er dog brændt, og senere blev der anlagt en fæstning som en del af forsvaret mod Svenskernes forsøg på erobring af byen. Militært fik fæstningen ingen betydning, da kanonerne var alt for små til at forhindre svensken, der indtog byen både i 1658 og igen i 1718. Nu fungerer øen som udflugtsmål, og man kan bl.a. hører historien om den danske politiker Griffenfelt, der sad fanget på øen i 18 år!! Jow, de kan være trælse, de danske politikere... Kan da godt nævne et par stykker, som kunne bruge en lignende tænkepause! HA!!

Frokost.
Pyyyha, en effektiv morgen og formiddag... Dét må belønnes!! Ned i kahytten.. nej sludder.. det er vel egentlig bare et ofte brugt udtryk?? OP i kahytten og derefter ned i restauranten, for her venter den store lækre buffet!! 

Rosé til frokosten.



"Nogen" har fødselsdag i dag, så man flotter sig med vin til frokosten... Og, som tidligere, er buffeten overdådig!! 

Kjerungskjær fyr, fra 1880.






Vi sejler atter ud af Trondheimfjorden, og på vej ud til Frohavet passerer vi, efter ca 2½ times sejlads, det fredede fyr på Kjerungskjær. Fyret er 21 m højt og rummer 6 soverum, der nu udlejes. fyret er fuldt automatiseret, men det er stadig den oprindelige optik, der er i funktion.. Charmerende lille sted.. Men man kan ikke undgå at tænke på hvad fyrmesteren dog fik sin tid til at gå med.. Altså ud over at passe fyret? Der er ikke plads til store armbevægelser på den meget lille ø, der stort set forsvinder under havets overflade ved højvande.. Så ikke engang klipfisk, kunne han dyrke... Hahaha!!
Han skulle ha et trut i hornet
før han ville flytte sig. Tror dog
han erkendte sin underlegenhed.

Så er det igen tid til informationsmøde på hhv norsk, tysk og engelsk omkring rejsens forløb de kommende dage... Det går rigtig fint med den norske udgave, så den snupper vi!

Stokksundet.








Ca kl 16 er vi så fremme ved det meget smalle Stokksundet, hvor skibet sejler inden om det to øer Linesøya og Stokkøya. men dog kun hvis vejret tillader... Og det gør det!! Vi har, foreløbig, haft det mest vidunderlige vejr på vores tur, så hvorfor ikke også her? 
Stokksundet.
Tidligere nævnte jeg, at den tyske kejser Wilhelm var stærkt begejstret for den norske vestkyst, som han besøgte hver sommer... En dejlig lille historie fortæller, at kejser Wilhelm skulle passere gennem Stokksundet i sit skib, men at han blev så nervøs, at han selv greb roret. Den lokale lods, Nordhus, fjernede ham dog med ordene: "Jeg er chefen her!". Som tak modtog lodsen efterfølgende et guldur fra den angrende kejser. 
De lokale får et gevaldigt trut!!"
Bare rolig... jeg skal nok holde fingrene fra roret... Her er godt nok smalt for vores kæmpe store skib! Inde i det ekstremt smalle sund skal skibet dreje mere end 90 grader.. smukt og spændende. 
På en af broerne over sundet stod en flok lokale og vinkede. Det fik et ordentlig honk af skibets horn, til stor jubel for alle..

Ved 18:30 tiden er vi igen på åbent hav da vi krydser Folda på vores vej mod næste havn, som er Rørvik. Forventet ankomst 20:45.

Blåmuslingesuppe
"Det åbne hav" bekymrer os egentlig ikke nævneværdigt, for nu er det atter blevet tid til at spise!!! Aftenens menu: Forret: Blåmuslingesuppe med safran, Hovedret: Svinefilet serveret med forårets grøntsagsfrikasse og salvie-sky. 0g til dessert: Marinerede bær med mascarponecreme..


Aftenens vin.

svinefilet

Marinerede bær m mascarponecreme.











Jamen altså.... Hver dag nye højder... Var det ikke fordi menuen allerede ér fastlagt,skulle man næsten tro, at man deltog i en bedre fødselsdagsmiddag... Nåååh ja, det gør vi jo forresten også!! Heldigvis forbigået i tavshed. I går fyldte restaurantchefen år, hvilket afstedkom sang fra både personale og gæster... Så jeg skulle ikke have noget af, at påberåbe mig opmærksomhed!! Kunne i stedet bare nyde dagen og aftenen i fulde drag..
Helt og aldeles fuldstændig fantastisk!!  


solen er så rød... Mor!!
Dagen slutter af med hvad der efterhånden er rutine... Kaffen indtages i baren... Pianisten underholder og vi lusker senere op i Panorama loungen...

Godnat og tak for i dag.





















































1 kommentar:

  1. Hei, Jane T

    tusen takk for din bidrag om jomfrurejsen på Hurtigruten!

    Så roligt å lese, fordi min datter og jeg var på samme skipet, lugaren 633. Vi er Norge-gal og Hurtigrute-gal i tre år siden. I 2010 seilte vi med MS Trollfjord den første gang, og vi var helt begeistert.

    Så mye lykket du hadde å vinne den her reisen! Frå dine bilder husker jeg ektemannen din. Hvis du er interessert å se på vare bilder, her kommer linken: http://hurtigforum.de/wbb/30/6327-der-virus-grassiert-weiter-ms-finnmarken-21-03-01-04-13/

    Vi gjorde den hele reisen Bergen-Kirkenes-Bergen, og på forumet kan du også se på denne bilder. Den hele reisen var helt fantastiskt og vi skal sikkert komme tilbake til Norge igjen.
    Så gjerne skulle vi lese om deres siste dager om bord, som du har lyst å berette :-)

    Vennlig hilsen fra Tyskland,
    Gabi

    SvarSlet